S’anomena Papirs d’Oxirrinc a un conjunt de papirs descoberts a finals del segle XIX per Grenfell i Hunt a la ciutat d’Oxirrinc, els quals van decidir excavar aquí ja que el lloc era conegut com a centre del cristianisme i per tant intuïen que hi podien trobar textos relacionats amb aquest en les seves excavacions.

El primer papir que van trobar va ser un apòcrif de l’Evangeli de Tomàs fins a completar una gran col·lecció de papirs emmagatzemats en 280 caixes.

Grenfell i Hunt

Fotografies de l’excavació de Grenfell i Hunt

Després de les excavacions de Grenfell i Hunt, l’italià Pistelli va seguir treballant fins al 1913 i Breccia va seguir la tasca entre 1927-1934 documentant mes fragments de papirs, repartits actualment entre Oxford o Florència, etc.

La quantitat de papirs és tal (500000) que actualment hi ha un projecte col·laboratiu on línia de la Universitat d’Oxford pel mitjà del qual qualsevol persona pot ajudar a la seva digitalització. (Veure projecte  Ancientlives).

La datació dels papirs va del segle III aC. al VII dC. i es troben principalment en grec i llatí encara que també en trobem en jeroglífic, hieràtic, demòtic, copte, hebreu, amhàric, siríac, pahlavi i fins i tot, els papirs més recents, en àrab.

Fins al moment estan recollits en 72 volums que poden, en part, ser consultats a la web  Oxyrhynchus on line estant la majoria al Museu Ashmolean d’Oxford.

Els temes són molt diversos, des de cartes, fins a temes d’astronomia, astrologia, alquímia, biografies, poesia, Obres de comèdia, drama, tragèdies, sàtires, llistes de compres, registres o contractes i tot tipus de documents.

Elementos d’Euclídes . P Oxy. 50

Text S. I-II d.C. (Part de l’obra de Safo) OP 2076

Els temes són molt diversos, des de cartes, fins a temes d’astronomia, astrologia, alquímia, biografies, poesia, Obres de comèdia, drama, tragèdies, sàtires, llistes de compres, registres o contractes i tota classe de documents.

Els autors de les obres originals aquí copiades són entre molts; Píndaro, Safo, Aceo, Aristòtil, Baquílides, Sófoques o Eurípides.

Malgrat aquesta gran quantitat de papirs i diversitat temàtica sí que hem de destacar el fet d’haver localitzat obres de l’antiguitat que no es coneixerien de no ser per les excavacions aquí realitzades, però també hem de destacar que és el conjunt de manuscrits sobre el cristianisme primitiu més gran conegut, el que també ens confirma la importància de la ciutat en aquesta cronologia.

L’obra de Peter Parson “La ciutat del Peix elefant” apropa al lector, de forma amena, a la vida quotidiana de la ciutat d’Oxirrinc a través dels papirs estudiats, permetent així fer una descripció de la vida quotidiana i social, així com una descripció d’algunes parts de la ciutat en el segle III dC.